Create Value

CREATE VALUE

JELENLEG FUTÓ PROJEKTÜNK

A 2021-ben futó „Automatizált, videó alapú forgalomszámlálási rendszer és szolgáltatás fejlesztés támogatása” című projektünk a forgalmi adatok felvételének informatikai eszközökkel való megoldását célozza. Így az emberi tényező kiiktatásával, kamerakép elemzésével automatizáltan állítunk elő az aktuális feladathoz illeszkedő tervezés- és döntéstámogatási forgalmi elemzéseket költséghatékonyan, rövid idő alatt, közérthetően, mégis mély szakmai tartalommal. Lehetővé válik a forgalomlefolyás szofisztikáltabb paramétereinek, rejtett összefüggéseinek megismerése is. Ez a forgalomszámlálási rendszer – gyorsaságából, rugalmasságából és közérthetőségéből adódóan – hatásvizsgálatra, monitorozásra is alkalmas, amivel a döntéshozói kockázat csökkenthető, így megalapozottabban, bátrabban lehet dönteni egy-egy fejlesztés kapcsán. A rendszer alkalmas lehet mind mikro-, mind pedig makroszimulációs forgalmi modellezéshez bemenő adatokat nyújtani honnan-hová mátrixok, vagy kalibrációs keresztmetszetek forgalomnagyságainak meghatározása formájában.

KORÁBBI PROJEKTJEINK

Az igényvezérelt közlekedési rendszerek működtetése során az igények és a kapacitások közel valós idejű összerendezése és a folyamatok irányítása fejlett infokommunikációs háttérrel valósul meg. Ennek következtében ezek az utazási formák az utóbbi időszakban terjedtek el és használatuk folyamatosan bővül. Egyelőre a hagyományos közforgalmú közlekedést kiegészítve jelentkezik a kínálatban, az egyéni motorizált közlekedés alternatívájaként.

A hatékony koordináció érdekében szükséges az utazási szándék előzetes bejelentése – vagyis a „busz hívása,” tehát szükséges olyan applikáció alkalmazása, amely az igényeket és a kínálatot jelezni tudja a felhasználó és a szolgáltató irányába.

A gyakorlatban alkalmazható a betegszállítás, a mozgáskorlátozottak, az iskolások szállítása során, a hagyományos tömegközlekedés kiegészítéseként, ritkán lakott térségekben és taxi jellegű prémiumszolgáltatásként.

Az alkalmazás segítségével az utasok regisztrációja is megoldható, ez segíti a menetrend optimalizálását, az utas- és e-jegykezelést egyszerűvé és hatékonnyá teszi. Így a papírmunkát csökkenti, vagy akár meg is szünteti, ugyanakkor javul az elszámoltathatóság.

Napjainkban egyre több olyan tudatos közlekedő, vagy idősebb ember van, akik, ha lehet, a tömegközlekedést választják a saját autó egy, vagy kétszemélyes használata helyett. Előfordulhat azonban, hogy az úticél és az igények nehezen egyeztethető össze a menetrenddel. Ilyenkor hasznos az igényvezérelt közlekedési rendszer, ahol a menetrendet vagy/és a közlekedési útvonalat, vagy mindkét jellemzőt az utasok igényei szerint határozzák meg. Ritkán lakott területeken az utazási igény mértéke alacsony és ráadásul szétszórtan jelentkezik, így a menetrendszerinti tömegközlekedés működtetése gazdaságtalan. Az új rendszerben az aktuális utazási igényekhez rendelik a járat útvonalát, a közlekedés időpontját és a jármű típusát. Az ilyen rendszer szolgáltatásának színvonala tehát a tömegközlekedési rendszer és a taxi között van. Ezt a rendszert már Debrecenben és Miskolcon is alkalmazzák az általunk kialakított informatikai támogatással.

Online járműbiztonsági és GPS nyomkövető szolgáltatás. Egy, a forgalomfelvételek alátámasztását is szolgáló GPS logokat regisztráló alkalmazás fejlesztés a napi útadatok rögzítésére.

Lehetséges a teljes körű, valós idejű megfigyelés és adatfeldolgozás, útvonal, távolság és költségek elemzésével.