Jelenleg zajlik a parkolásvizsgálat a IX. kerületi József Attila lakótelepen

Miután az elmúlt 1,5 évben Budapest főváros IX. kerület Ferencvárosi Önkormányzata és a József Attila-lakótelep városrészi Önkormányzata is többször foglalkozott a lakótelep parkolási helyzetével, az Önkormányzat Képviselő testülete 458/2021 (IX.9) sz. határozatában úgy döntött, felkéri a polgármester útján a FEV IX. Zrt. vezérigazgatóját, hogy vizsgálja meg a lakótelepen jelenleg nem fizetős parkoló övezeti részein (Ifjúmunkás utca- Dési Huber utca- Távíró utca- Napfény utca- Epreserdő utca által lehatárolt területe, beleértve a határoló utakat és tereket.) a fizetős parkolás bevezetésének lehetőségét. 

Beszerzési eljárás útján a Create Value Kft.-t választották ki szakértőként a parkolásvizsgálathoz szükséges feladatok elvégzésére. Ezek szerződés keretein belül cégünk jelenleg a megalapozó felméréseket végzi.

A jelenleg zajló felmérés ún. „dinamikus parkolásfelvétel”, ami egy adott terület (jelen esetben ez a József Attila lakótelep nem fizetős része) parkolási szokásainak (parkolás célja, hossza stb.) vizsgálatára alkalmas számlálás. A mérés a járművekre kihelyezett cetlikkel történik, amire le van jegyezve, hogy mikor helyezték ki azt. A számláló óránként körbejár, és az újonnan érkezett autókra, kihelyezi a cetlit, a már kint lévő cetliket pedig összesíti. Ebből meghatározható, hogy egy adott órában hány jármű parkolt a területen, illetve az is, hogy milyen hosszan parkoltak a járművek. A különböző parkolási hosszokkal következtetni lehet, hogy milyen okkal parkolnak az adott területen. Okok lehetnek pl. lakossági tárolás, bolti forgalom miatti parkolás, vagy P+R parkolás.

Vizsgáljuk továbbá, hogy a fizetős parkolási övezetbe vonás jogszabályi feltételei teljesülnek-e vagy sem.

Köszönjük támogató együttműködésüket! Felmerülő kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal.